Sezon na lipę rozpoczęty!!!

 (link otworzy duże zdjęcie)

W lipcu zbieramy i suszymy lipę aby zimą być zdrowym! Herbata z lipy to sprawdzony domowy sposób na liczne dolegliwości. Lipa to drzewo, które może dumnie rosnąć nawet przez kilkaset lat. Jeżeli będziemy regularnie popijać herbatę lipową, to i my będziemy żyć bardzo długo i zdrowo! Przede wszystkim powinny sięgnąć po nią osoby z obniżoną odpornością i borykające się z objawami przeziębienia takimi, jak ból gardła, kaszel czy chrypka.

Jak parzyć herbatkę z lipy?

Pamiętaj: żeby wyciągnąć z rośliny to, co najlepsze dla Twojego zdrowia, musisz wiedzieć, jak się z nią obchodzić. Dlatego nie zapomnij poniższych wskazówek w czasie zaparzania herbaty lipowej:

  • W ciągu dnia maksymalnie pijemy trzy filiżanki herbatki z lipy – i to też nie jedna po drugiej, a rozłożone w czasie, pomiędzy posiłkami.
  • Do filiżanki wsypujemy jedną łyżkę stołową suszonego kwiatostanu lipy i zalewamy wrzątkiem – nie dopuszczamy jednak do tego, żeby kwiaty gotowały się w wodzie.
  • Filiżankę zakrywamy pokrywką i odczekujemy 20 minut, pozwalając herbatce porządnie się zaparzyć.
  • Po zaparzeniu lipę odciskamy łyżeczką na sitku – najlepiej do ostatniej kropelki! Jeżeli korzystamy z herbaty w torebkach, to po prostu wyciskamy je palcami po przestudzeniu.
  • Herbatkę z lipy słodzimy… miodem lipowym! Miód dodajemy dopiero, gdy napar jest przestudzony i ma temperaturę ok. 40 stopni.
  • Oprócz miodu do smaku herbaty lipowej pasuje także sok malinowy oraz cytryna.

Opublikowano: 02 lipca 2020 11:24

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 314

Środowiskowy Dom Samopomocy we Wronkach

Realizacja: IDcom.pl