Kulinarne inspiracje pani Ewy

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi, Pani Ewa z pracowni życia codziennego prezentuje dwa z wielu przepisów na świąteczny stół. Bardzo zachęcamy do skorzystania z przepisów i przygotowania potraw z najbliższymi, ponieważ będzie to mile spędzony wspólnie czas. Życzymy wszystkim dobrej zabawy i smacznej degustacji przygotowanych potraw.
Składniki na jajówę, czyli sałatkę z jajek:
- 6 jaj
- 5 dużych konserwowych ogórków
- 2 cebule
- 1 kostka żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- pieprz sól
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Ogórki i cebulę też pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie zamieszaj i podawaj.
Sugestie: Fajnie smakuje, gdy dodasz do niej łyżkę musztardy francuskiej lub Dijon. Kawałki składników powinny być większe, dlatego nie musisz przywiązywać uwagi do dokładnego ich pokrojenia. Celowo nie podaję dokładnej ilości sera żółtego, ponieważ im więcej go dodasz, tym lepiej!
Galaretki wielkanocne
- 3-4 podudzia z kurczaka
- 1-2 marchewki
- mała pietruszka
- bardzo mały seler
- cebula
- 3 liście laurowe –
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól
- 10-12 jajek
- 5 łyżek kukurydzy
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 1-2 szt. gałązek kopru
- 3 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
Przygotowanie
Gotujemy bulion: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą.
Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.
Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.
Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki .
Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.
Smacznego!!!
Opublikowano: 12 marca 2021 10:55
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 237