Żyjmy zdrowo!!! Cukrzyca

 (link otworzy duże zdjęcie)

Cukrzyca

Na cukrzycę, która zyskała miano choroby cywilizacyjnej, choruje coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież. Stoją za tym bezwzględne statystyki – na cukrzycę w Polsce choruje kilka milionów osób. Najnowszy raport Instytutu Ochrony Zdrowia w Polsce wskazuje, że 25-30% dorosłych nie ma pojęcia o tym, że choruje na cukrzycę.

 

 

Jak rozpoznawać cukrzycę?

Obecnie w Polsce rozpoznaje się cukrzycę na podstawie krwi pobranej z żyły, gdy:

  • stężenie glukozy na czczo, co najmniej dwukrotnie, będzie równe lub wyższe od 126 mg/dl,
  • przygodne (nie na czczo) stężenie glukozy będzie równe lub wyższe od 200 mg/dl i towarzyszą temu objawy podwyższonego stężenia glukozy,
  • w teście obciążenia glukozą – po wypiciu rozpuszczonej w wodzie glukozy w ilości 75 g – stężenie glukozy we krwi po 2 godzinach będzie równe lub wyższe od 200 mg/dl.

 

Rodzaje cukrzycy.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzycę dzieli się na cztery typy:

  • cukrzycę typu 1
  • cukrzycę typu 2
  • cukrzycę ciążową
  • inne specyficzne typy cukrzycy

Cukrzyca większości z nas kojarzy się z dwoma chorobami – cukrzycą typu I oraz cukrzycą typu II

Cukrzyca typu I to choroba, która polega na całkowitym braku insuliny w organizmie. Wymaga ona regulowania poziomu, poprzez przyjmowanie insuliny. Choroba stanowi około 5% wszystkich zachorowań w Polsce.

Bardziej powszechną jest cukrzyca typu II, którą niesłusznie uważa się za chorobę osób starszych. Dotyka najczęściej osób starszych, które cierpią na nadwagę, jednak warto tutaj dodać, że przyczyną jest oprócz diety – nadmiar stresu i brak aktywności fizycznej. Osoby chore na ten rodzaj cukrzycy mają normalny lub nadmierny poziom insuliny we krwi.

 

 

Jak leczyć cukrzycę?

  • insuliną (insulinami), która ma uzupełniać jej niedobory w organizmie drogą wstrzyknięć
  • lekami doustnymi, które pobudzają wewnątrzustrojowe komórki beta wysp trzustkowych do wytwarzania własnej endogennej insuliny

 

Dieta cukrzycowa – podstawowe zasady:

  • jedz mniej, ale częściej;
  • unikaj długich przerw między posiłkami;
  • kontroluj wielkość porcji;
  • spożywaj mniej tłuszczów nasyconych;
  • ogranicz węglowodany proste (np. owoce, miód);
  • ogranicz cukry dodane (słodycze, dosładzane jogurty, soki owocowe).

Opublikowano: 15 marca 2021 10:40

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 239

Środowiskowy Dom Samopomocy we Wronkach

Realizacja: IDcom.pl